Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρθεί κάποια αυστηρά μέτρα με σκοπό την προστασία της υγείας μας. Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις ευπαθείς ομάδες.

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν και τα άτομα τα οποία πάσχουν από άνοια. Πιθανότατα, η άνοια δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την άνοια, όπως η μεγάλη ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων ή κάποια από τα συμπεριφορικά συμπτώματα της άνοιας είναι πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσησης.

Άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν επαρκώς απλές προφυλάξεις για την πρόληψη της λοίμωξης από Covid-19 όπως πλύσιμο χεριών ή χρήση μάσκας.

Επίσης η απομόνωση, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, η αδυναμία εξόδου από το σπίτι και όλες οι αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προκαλέσουν άγχος, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, σωματική δυσφορία στα άτομα με άνοια.

Γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεχτικοί μαζί τους, καθώς σε προχωρημένα στάδια, συμπτώματα όπως η άσκοπη κινητικότητα, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις πιθανόν να επιδεινωθούν.

Χρειάζεται εκτός από τις φαρμακευτικές τακτικές που συνιστά ο γιατρός, ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες προκειμένου τα άτομα που πάσχουν από άνοια να μένουν δραστήρια.

Ειδικοί προτείνουν: 

  • Το άτομο με άνοια παραμένει στο σπίτι, εκτός αν συντρέχει επείγουσα ιατρική ή άλλη ανάγκη. Αν χρειαστεί να βγει από το σπίτι, πάντα να συνοδεύεται.
  • Οι επισκέψεις από και προς το άτομο με άνοια πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες.
  • Στο βαθμό που είναι σε θέση να το κατανοήσει, ενημερώστε το άτομο που φροντίζετε με απλά λόγια για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
  • Φροντίστε να έχετε επαρκές απόθεμα σε φάρμακα ώστε να μην παραλείπονται δόσεις της συνηθισμένης φαρμακευτικής αγωγής.
  • Φτιάξτε ένα πλάνο ανάγκης, στην περίπτωση που νοσήσετε και χρειάζεται κάποιος άλλος να αναλάβει την φροντίδα του ατόμου
  • Φροντίστε όσο είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του ατόμου με άνοια: Η σωστή λήψη φαρμάκων, η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας.
  • Η επικοινωνία με το άτομο με άνοια είναι σημαντική. Μιλήστε τακτικά μαζί του, ακούστε με προσοχή τους εξωπραγματικούς ή μη φόβους του. Αν υπάρχει η δυνατότητα της βιντεοκλήσης, εκμεταλλευτείτε το ώστε να μη νιώθει αποκομμένο.

Πολλές δραστηριότητες για νοητική και σωματική ενδυνάμωση μπορούν να πραγματοποιούνται από το άτομο με άνοια και εντός σπιτιού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μην πιέζετε για να γεμίσεις όλη την ημέρα με δραστηριότητες. Να θυμάστε ότι το άτομο κουράζεται εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνεπώς μερικές, ποικίλες και σύντομες δραστηριότητες είναι αρκετές.