Η σωστή διατροφή είναι ένα από τα βασικά κριτήρια μια υγιούς ζωής. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή έλαια βοηθάει ιδιαίτερα στην πρόληψη ασθενειών όπως η άνοια. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας να παραμείνει στην καλύτερη του κατάσταση.

  1. Καταναλώστε πολλά λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τα αντιοξειδωτικά που μπορούν να διατηρήσουν τον εγκέφαλο και τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή. Μελέτες με πάνω από 900 άτομα τρίτης ηλικίας αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 2,8 μερίδες λαχανικών καθημερινά μείωσαν το ποσοστό της γνωσιακής τους πτώσης κατά περίπου 40% σε σύγκριση με εκείνους που είχαν λιγότερες από μία μερίδες την ημέρα.

Στόχος λοιπόν είναι η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας σκούρων λαχανικών, μια μερίδα άλλου τύπου λαχανικών ανά μέρα και κατανάλωση μούρων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

  1. Απολαύστε το κόκκινο κρασί

Ένα ποτήρι κρασί καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Μελέτη που αναφέρθηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι μεταξύ περίπου 6.000 ενηλίκων συμμετεχόντων, όσοι ανέφεραν ότι πίνουν ένα έως έξι ποτήρια κρασί την εβδομάδα, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 54%, σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου

Απολαύστε λοιπόν μέχρι και ένα ποτήρι κρασί ανά ημέρα. Για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα ήταν καλό να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

  1. Καλά λιπαρά

Παρά τις πρόσφατες τάσεις που προωθούν πως το βούτυρο, το έλαιο καρύδας και τα λιπαρά που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα δεν είναι μόνο επιβλαβή για την καρδιά σας αλλά και για τον εγκέφαλό σας, στην πραγματικότητα μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν κορεσμένο λίπος, ανέβασαν περισσότερο από το διπλάσιο, τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Τα καλά νέα είναι ότι τα υγιή λίπη – όπως τα ψάρια, τα αβοκάντο, τα καρύδια και τα περισσότερα φυτικά έλαια – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

  1. Ενισχύστε τη χολίνη σας

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που δρα στον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, ο οποίος σχετίζεται με τη μνήμη. Οι χολινεργικοί νευρώνες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος. Σύμφωνα με μελέτες, εκείνοι με υψηλότερη πρόσληψη χολίνης έχουν καλύτερη μνήμη και γνώση. Τι πρέπει να κάνετε: Βάλτε τη χολίνη στη διατροφή σας ενσωματώνοντας τρόφιμα άφθονα σε χολίνη, όπως λιπαρά ψάρια, ολόκληρα αυγά (η χολίνη βρίσκεται στον κρόκο), βοδινό κρέας, πουλερικά, μανιτάρια, γάλα και γιαούρτι.

  1. Τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες

Τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να είναι οι κύριες πηγές υδατανθράκων στη διατροφή σας. Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως αυτά που υπάρχουν στα προϊόντα φούρνου και άλλες γλυκές απολαύσεις. Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2, κάτι που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας αργότερα στη ζωή. Τι πρέπει να κάνετε: Αντικαταστήστε τουλάχιστον τις μισές μερίδες υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα σε όχι περισσότερο από 10 τοις εκατό των συνολικών σας θερμίδων ή περίπου 200 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες και 250 για τους άνδρες.