Πολλοί λένε ότι στα 60 δεν υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη ζωή σας και την υγεία σας. Στην πραγματικότητα όμως, μετά τη συνταξιοδότηση σας έχετε περισσότερο χρόνο για να περάσετε με τον εαυτό σας.

Τέτοιου είδους αλλαγές μεταβάλλουν ριζικά την καθημερινότητά σας και έτσι τώρα είναι η ευκαιρία σας να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τον εαυτό σας.

Βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να πιστεύουν ότι είναι “πολύ αργά” για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. Το να έχετε το βάρος σας υπό έλεγχο, να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να ασκείστε τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα και να μην καπνίζετε θα βελτιώσει την υγεία σας και την πιθανότητα μακροζωίας.

Εξασκείστε το μυαλό σας

Αποφύγετε την υπερβολική ρουτίνα και εξασκείστε τον εγκέφαλό σας με διανοητικά απαιτητικές δραστηριότητες. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένας υγιής εγκέφαλος σε γήρας εξαρτάται από τη συνεχή πνευματική διέγερση. Ασχολίες όπως παζλ μέχρι και εκμάθηση και συμμετοχή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν δύσκολες δεξιότητες είναι τρόποι που βοηθούν τον εγκέφαλο να μένει ενεργός.

Φροντίστε το σώμα σας

Ποτέ δεν είναι αργά για να “ανατρέψετε” ορισμένα από τα ανθυγιεινά πράγματα που έχετε κάνει στο σώμα σας. Χάστε βάρος, ασκηθείτε και τρώτε φρούτα και λαχανικά. Κρατήστε το σώμα σας απασχολημένο και ενεργό.

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας παραγωγικά

Ο μέσος συνταξιούχος παρακολουθεί πάνω από 4 καθιστικές ώρες τηλεόραση την ημέρα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο ώστε να ασκηθείτε, να κοινωνικοποιηθείτε, να προσφέρετε εθελοντική εργασία, να μαγειρεύετε υγιεινά τρόφιμα και να κάνετε άλλα πράγματα που αγαπάτε.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Η μη κατανόηση των φαρμάκων και των θεραπειών σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που δεν υποβάλλουν ερωτήσεις ή δεν καταλαβαίνουν τις ιατρικές τους καταστάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου. Θέστε ερωτήσεις στο γιατρό σας για να ερευνήσετε και να κατανοήσετε τις ιατρικές σας συνθήκες μέχρι να τις καταλάβετε πλήρως.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε και ελέγχετε τα πάντα στη δεκαετία των ’60. Θα αρχίσουν να σας κουράζουν οι πολλές εξετάσεις, αλλά οι επισκέψεις στον γιατρό μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε νόσου, σε χρόνο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας. Αντιμετωπίστε το σαν δέσμευση στη ζωή σας και μείνετε πιστοί στο προληπτικό πρόγραμμα φροντίδας και εξέτασης που έχετε κανονίσει με το γιατρό σας.