Σε ηλικιωμένα άτομα έγκλειστα στο σπίτι, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας και της δύναμης των μυών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των πτώσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πιλοτικής μελέτης των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο “Journal of the American Geriatrics Society”.

“Οι πτώσεις ηλικιωμένων ατόμων που είναι έγκλειστα στο σπίτι οδηγούν συχνά σε ανικανότητα και σε τοποθέτηση σε έναν οίκο ευγηρίας», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Denise Χιούστον από το Wake Forest Baptist Medical Center στο Winston-Salem (Βόρεια Καρολίνα).

Επιπλέον, η κακή διατροφή και η μειωμένη έκθεση στο φως του ήλιου αυξάνουν τον κίνδυνο για χαμηλά επιπέδα βιταμίνης D σε αυτά τα άτομα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη μονή-τυφλή μελέτη σε 68 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έλαβαν τη διατροφή τους από το πρόγραμμα Meals-on-Wheels.

Σε ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν ένα μηνιαίο συμπλήρωμα βιταμίνης D των 100.000 IU, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο. Στην αρχή της μελέτης, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είχαν ανεπαρκείς συγκεντρώσεις της βιταμίνης D με λιγότερα από 20 ng / ml στο αίμα, και λιγότερο από το ένα τέταρτο από τους συμμετέχοντες είχαν βέλτιστες συγκεντρώσεις 30 ng / ml ή περισσότερο.

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D οδήγησε σε επαρκείς συγκεντρώσεις σε 33 από 34 συμμετέχοντες, και βέλτιστα επίπεδα επιτεύχθηκαν σε 29 από 34 συμμετέχοντες.

Επιπλέον, τα άτομα που είχαν λάβει βιταμίνη D είχαν περίπου τις μισές πτώσεις σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα ελέγχου.

“Παρά το γεγονός ότι τα αρχικά αυτά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε μια μεγαλύτερη μελέτη», λέει ο Χιούστον. Μια κλινική δοκιμή διεξάγεται τώρα για να καθορίσει πώς η βιταμίνη D επηρεάζει τους παράγοντες κινδύνου για πτώσεις, όπως η ισορροπία και η μυϊκή δύναμη.